Marynowane warzywa
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
Przygotowanie:
Składniki marynaty:
450 ml wody
100 ml białego wina
sok z 2 cytryn
szczypta soli
12 rozgniecionych ziaren pieprzu
1 łyżeczka suszonych nasion kolendry
szczypta szafranu
kilka gałązek tymianku
dwa liście laurowe
150 ml oliwy
Składniki dania:
pęczek młodej marchwi
kilka rzep
pęczek dymki
4 cebulki
masło do smażenia
oliwa do smażenia
200-300 g dowolnych grzybów
4-6 zblanszowanych ziemniaków
Przygotowanie marynaty:
W rondlu rozgrzej wodę, dolej białe wino i sok z cytryn. Dodaj zioła i przyprawy: szczyptę soli, ziarna pieprzu, suszone nasiona kolendry, szczyptę szafranu, gałązki tymianku i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu, wlej oliwę i gotuj przez 7 minut. Zdejmij z ognia.
Marchew, rzepę i dymkę umyj i oczyść. Obgotuj w wodzie. Wrzuć do marynaty, gdy są jeszcze ciepłe. Niech w niej wystygną. Cebulki ugotuj, przekrój i smaż na maśle, aż będą złocisto-brązowe. Dorzuć do marynaty. Grzyby usmaż na oliwie z masłem. Dodaj do warzyw. Wszystkie zostaw na kilka godzin w marynacie albo wstaw na noc do lodówki. Zblanszowane ziemniaki przekrój na pół i dorzuć na końcu do warzyw, żeby nie stały się żółte od szafranu. Ułóż warzywa na dużym talerzu wokół kromki opieczonej bagietki. Warzywa polej marynatą, na pieczywo nałóż krem z kalafiora.
Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 2”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W