Marynowana wołowina
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1 szklanka czerwonego octu winnego
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy dijońskiej
- 6 ząbków czosnku
- pokrojonych w plasterki
- 1 cebula
- pokrojona w plasterki
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- 1 kg łaty wołowej
- gruba sól i kruszony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmieszaj w misce ocet winny, sos sojowy, musztardę i oliwę. Ułóż mięso w dużym płaskim naczyniu, obłóż na wierzchu cebulą i czosnkiem. Oderwij listki rozmarynu od łodyżek i rozłóż wzdłuż łaty. Zalej mięso marynatą, obróć ostrożnie, żeby cebula, czosnek i rozmaryn trafiły pod spód, przykryj plastikową folią i wstaw na 30 min. (albo najwyżej do 12 godzin przed grillowaniem) do lodówki. W tym czasie raz albo dwa obróć łatę w marynacie. Mocno rozgrzej grill i piecz łatę po 5 minut z każdej strony. Połóż mięso na 3 minuty na desce przed krojeniem. Pokrój je w poprzek w cienkie plastry, ułóż na sałacie albo na oddzielnym półmisku i oprósz solą i pieprzem przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W