Marynowana wołowina

Marynowana wołowina
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonego octu winnego
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy dijońskiej
  • 6 ząbków czosnku
  • pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula
  • pokrojona w plasterki
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kg łaty wołowej
  • gruba sól i kruszony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmieszaj w misce ocet winny, sos sojowy, musztardę i oliwę. Ułóż mięso w dużym płaskim naczyniu, obłóż na wierzchu cebulą i czosnkiem. Oderwij listki rozmarynu od łodyżek i rozłóż wzdłuż łaty. Zalej mięso marynatą, obróć ostrożnie, żeby cebula, czosnek i rozmaryn trafiły pod spód, przykryj plastikową folią i wstaw na 30 min. (albo najwyżej do 12 godzin przed grillowaniem) do lodówki. W tym czasie raz albo dwa obróć łatę w marynacie. Mocno rozgrzej grill i piecz łatę po 5 minut z każdej strony. Połóż mięso na 3 minuty na desce przed krojeniem. Pokrój je w poprzek w cienkie plastry, ułóż na sałacie albo na oddzielnym półmisku i oprósz solą i pieprzem przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA