Makaron z bakłażanem, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 op. makaronu pappardelle
- 1 bakłażan
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżego rozmaryn
- 4-5 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem bazylią i pomidorami suszonymi
- 6-8 suszonych pomidorów
- pieprz czarny
- sól
- 1/2 szklanki startego sera typu parmezan, pecorino, grana padano
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Bakłażana kroimy w plastry, obsypujemy solą i odstawiamy na jakieś 15 minut, aż puści wodę. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej (ok. 4 łyżek), wrzucamy do niego bakłażana i smażymy na dość dużym ogniu. Pomidory kroimy w paski, a rozmaryn drobno siekamy. Dodajemy do bakłażana i zmniejszamy ogień. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw. Wszystko krótko przesmażamy i podlewamy ew. olejem, jeśli bakłażan wszystko wchłonął. Dodajemy do garnka ugotowany makaron dokładanie mieszamy i posypujemy startym serem. Serwujemy gorące oprószone dodatkową porcją parmezanu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W