łosoś z ogniska
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 szklanki kiełków fasoli mung
- 2 cebule
- pokrojone na plasterki
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sok i skórka starta z 2 limonek
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki mielonej kolendry
- 1 filet z łososia bez skóry
- około 1 kg
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpal ognisko i dopal, aż zostanie żar. Ewentualnie rozgrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj kiełki, cebulę, sos sojowy, olej sezamowy, sok i skórkę z limonki, miód i kolendrę. Połóż na blacie dwa takie same, duże kawałki folii aluminiowej. Zawiń z jednego końca na jakieś 2 cm, a następnie zawiń to zawinięcie jeszcze 2 razy. Po rozłożeniu otrzymasz jeden większy kawałek folii, który dzięki kilkakrotnemu zagięciu pozostanie szczelny. Połóż połowę mieszanki z kiełkami na środku folii. Połóż na to łososia i przykryj to drugą połową mieszanki. Złóż folię i zawiń ją z góry i z boków. Połóż paczuszkę na kratce ustawionej nad żarem, ewentualnie wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut. Paczuszka powinna napuchnąć od wytworzonej w niej pary. Przełóż paczuszkę na talerz, ostrożnie otwórz i podawaj od razu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W