łosoś z ogniska

łosoś z ogniska
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 szklanki kiełków fasoli mung
  • 2 cebule
  • pokrojone na plasterki
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sok i skórka starta z 2 limonek
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki mielonej kolendry
  • 1 filet z łososia bez skóry
  • około 1 kg

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpal ognisko i dopal, aż zostanie żar. Ewentualnie rozgrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj kiełki, cebulę, sos sojowy, olej sezamowy, sok i skórkę z limonki, miód i kolendrę. Połóż na blacie dwa takie same, duże kawałki folii aluminiowej. Zawiń z jednego końca na jakieś 2 cm, a następnie zawiń to zawinięcie jeszcze 2 razy. Po rozłożeniu otrzymasz jeden większy kawałek folii, który dzięki kilkakrotnemu zagięciu pozostanie szczelny. Połóż połowę mieszanki z kiełkami na środku folii. Połóż na to łososia i przykryj to drugą połową mieszanki. Złóż folię i zawiń ją z góry i z boków. Połóż paczuszkę na kratce ustawionej nad żarem, ewentualnie wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut. Paczuszka powinna napuchnąć od wytworzonej w niej pary. Przełóż paczuszkę na talerz, ostrożnie otwórz i podawaj od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA