Łosoś wędzony i smażony z porami i sosem szczawiowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 1
Przygotowanie:
Składniki sosu szczawiowego:
1 drobno posiekana szalotka
50 g masła + do smażenia
7 liści szczawiu z łodygami
2 łyżki stołowe octu z białego wina
4 łyżki białego wina
6 łyżek wywaru drobiowego
2 łyżki śmietany 18%
Składniki dania:
masło do smażenia i smarowania
2-3 pory pokrojone w centymetrowe plastry
3 łyżki wody
100 g ziemniaków purée
1 łyżka stołowa crème frâiche
sól i biały pieprz
100 g wędzonego łososia
100 g świeżego łososia
olej do smażenia
Przygotowanie sosu szczawiowego:
Usmaż na maśle drobno posiekaną szalotkę, dorzuć 5 liści szczawiu z łodygami. Dolej ocet z białego wina, odparuj połowę płynu. Dolej białe wino, odparuj połowę płynu. Wlej wywar drobiowy, odparuj połowę płynu. Wlej śmietanę. Dorzuć 50 gramów masła, roztop, zdjąwszy rondelek z ognia. Dopraw do smaku, przetrzyj sos przez sito.
Przygotowanie dania:
Roztop w rondlu masło, wrzuć pokrojone pory. Wlej wodę, duś, aż będą miękkie, ale zachowają kolor.
Do ugotowanych ziemniaków dodaj crème frâiche. Dopraw solą i białym pieprzem. Wędzonego łososia połóż na pergaminie posmarowanym masłem i ugotuj na parze. Świeżego łososia smaż na patelni na oleju. Gdy będzie złocistobrązowy po jednej stronie, dodaj kawałek masło i przewróć. Smaż dalej, aż będzie złocisty. Posiekaj w cienkie paseczki dwa liście szczawiu, dorzuć do porów, dopraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż porcje ziemniaków i porów. Na pory wylej nieco sosu szczawiowego, dołóż usmażonego łososia. Rybę wędzoną i ugotowaną na parze połóż na ziemniakach. Także polej sosem i podawaj.
Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 4”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W