Łosoś wędzony i smażony z porami i sosem szczawiowym

Łosoś wędzony i smażony z porami i sosem szczawiowym
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
1

Przygotowanie:


Składniki sosu szczawiowego:
1 drobno posiekana szalotka
50 g masła + do smażenia
7 liści szczawiu z łodygami
2 łyżki stołowe octu z białego wina
4 łyżki białego wina
6 łyżek wywaru drobiowego
2 łyżki śmietany 18%

Składniki dania:
masło do smażenia i smarowania
2-3 pory pokrojone w centymetrowe plastry
3 łyżki wody
100 g ziemniaków purée
1 łyżka stołowa crème frâiche
sól i biały pieprz
100 g wędzonego łososia
100 g świeżego łososia
olej do smażenia

Przygotowanie sosu szczawiowego:
Usmaż na maśle drobno posiekaną szalotkę, dorzuć 5 liści szczawiu z łodygami. Dolej ocet z białego wina, odparuj połowę płynu. Dolej białe wino, odparuj połowę płynu. Wlej wywar drobiowy, odparuj połowę płynu. Wlej śmietanę. Dorzuć 50 gramów masła, roztop, zdjąwszy rondelek z ognia. Dopraw do smaku, przetrzyj sos przez sito.

Przygotowanie dania:
Roztop w rondlu masło, wrzuć pokrojone pory. Wlej wodę, duś, aż będą miękkie, ale zachowają kolor.
Do ugotowanych ziemniaków dodaj crème frâiche. Dopraw solą i białym pieprzem. Wędzonego łososia połóż na pergaminie posmarowanym masłem i ugotuj na parze. Świeżego łososia smaż na patelni na oleju. Gdy będzie złocistobrązowy po jednej stronie, dodaj kawałek masło i przewróć. Smaż dalej, aż będzie złocisty. Posiekaj w cienkie paseczki dwa liście szczawiu, dorzuć do porów, dopraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż porcje ziemniaków i porów. Na pory wylej nieco sosu szczawiowego, dołóż usmażonego łososia. Rybę wędzoną i ugotowaną na parze połóż na ziemniakach. Także polej sosem i podawaj.

Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 4”

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA