łosoś w panierce z wędzonego łososia z sosem ogórkowo-koperkowym

łosoś w panierce z wędzonego łososia z sosem ogórkowo-koperkowym
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.81)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 6 plasterków wędzonego łososia
  • 4 kromki pełnoziarnistego żytniego chleba
  • 55 g masła
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 6 filetów z łososia (po 175 g)
  • osuszonych papierowymi ręcznikami
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Zmiksować wędzonego łososia, chleb i musztardę, aż składniki ładnie się połączą. Posypać filety z łososia solą i pieprzem. Rozgrzać dużą i ciężką patelnię, wlać tyle oliwy, aby pokryła dno cienką warstwą. Kiedy zacznie dymić, delikatnie włożyć łososia na patelnię. Obsmażać przez 3-4 minuty, aż będzie rumiany i chrupki, przekręcić na drugą stronę i smażyć dalsze 2 minuty. Włożyć rybę do żaroodpornego naczynia. Podzielić panierkę na 6 równych części, dokładnie pokryć nią filety. Zapiekać aż panierka będzie gorąca i łosoś się dopiecze, ok. 10 minut. Można też nie podsmażać łososia na patelni, tylko upiec surowego pod panierką (20 minut). W małym rondlu podgrzać śmietanę z ogórkiem i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z łososiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA