łosoś w panierce z wędzonego łososia z sosem ogórkowo-koperkowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.81)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 6 plasterków wędzonego łososia
- 4 kromki pełnoziarnistego żytniego chleba
- 55 g masła
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 6 filetów z łososia (po 175 g)
- osuszonych papierowymi ręcznikami
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju roślinnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Zmiksować wędzonego łososia, chleb i musztardę, aż składniki ładnie się połączą. Posypać filety z łososia solą i pieprzem. Rozgrzać dużą i ciężką patelnię, wlać tyle oliwy, aby pokryła dno cienką warstwą. Kiedy zacznie dymić, delikatnie włożyć łososia na patelnię. Obsmażać przez 3-4 minuty, aż będzie rumiany i chrupki, przekręcić na drugą stronę i smażyć dalsze 2 minuty. Włożyć rybę do żaroodpornego naczynia. Podzielić panierkę na 6 równych części, dokładnie pokryć nią filety. Zapiekać aż panierka będzie gorąca i łosoś się dopiecze, ok. 10 minut. Można też nie podsmażać łososia na patelni, tylko upiec surowego pod panierką (20 minut). W małym rondlu podgrzać śmietanę z ogórkiem i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z łososiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W