Łosoś i śródziemnomorskie warzywa z patelni muurikka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- oliwa albo olej roślinny
- 2 cebule, obrane i posiekane
- 8 ząbków czosnku, obranych i posiekanych
- 1 posiekany fenkuł
- 4 filety z łososia po 170g
- 800 g całych pomidorów z puszki
- 1 puszka zawierająca 398 ml ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
- 1 miarka czarnych oliwek calamata, bez pestek
- 1 pęczek posiekanego rozmarynu
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpal ognisko w ulubionym miejscu i poczekaj, aż powstaną żarzące się głownie lub węgle. Ostrożnie postaw patelnię muurikka nad ogniem, dociskając, aby nogi wbiły się w ziemię. Dorzuć kilka drew do ognia, żeby płomienie sięgały dna patelni. Wylej sporo oliwy. Dorzuć cebulę, czosnek i fenkuł. Smaż, aż będą miękkie i złociste. Odsuń warzywa na bok patelni, z dala od bezpośredniego ognia. Tłuszcz spłynie na środek patelni. W razie potrzeby dolej oliwy. Gdy się rozgrzeje, aż zacznie dymić, dopraw łososia solą i pieprzem. Ułóż go na środku patelni. Smaż po obu stronach, aż będzie złocisty i odsuń z bezpośredniego ognia. Przesuń warzywa na środek, dodaj pomidory, ciecierzycę, oliwki, rozmaryn, sól i pieprz. Smaż, aż całość będzie bardzo gorąca. Ułóż łososia na usmażonych warzywach. Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W