Lody migdałowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 300 ml kremówki
- 300 ml mleka
- 100 g zmielonych migdałów
- 1 rozcięta laska wanilii
- 4 żółtka
- 100 g miałkiego cukru
- 3 łyżki stołowe amaretto
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rondla wlej kremówkę i mleko. Dosyp mielone migdały. Dorzuć rozciętą laskę wanilii. Doprowadź niemal do wrzenia. Do miski wbij żółtka. Dosyp cukier. Wlej amaretto. Ubij puszystą masę. Dolej gorącą śmietanę z mlekiem, cały czas ubijając. Przelej całość do rondla. Gotuj na małym ogniu mieszając, aż zgęstniej tak, że masa pokryje łyżkę. Wystudź. Mieszaj w maszynce do lodów przez 20-25 min. Zamrażaj 1-2 godzin, aż lody będą gotowe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W