Kurczak z kluskami

Kurczak z kluskami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.80

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 27)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 cały kurczak o wadze 1,3 - 1,8 kg
  • 1 cebula
  • w łupinach
  • przekrojona na pół
  • 1 mała rzepa
  • bez korzenia
  • pokrojona na duże kawałki
  • 1 mała brukiew
  • bez korzenia
  • pokrojona na duże kawałki
  • 1 marchew
  • pokrojona na duże kawałki
  • 2 pasternaki
  • pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1 łodyga selera
  • pokrojona na duże kawałki
  • 4 gałązki zielonej pietruszki
  • 8-10 szklanek wody
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włożyć kurczaka oraz wszystkie warzywa do dużego garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć garnek i gotować 50 minut. Wyjąć kurczaka i warzywa z garnka, cebulę i pietruszkę wyrzucić. Gotować bulion na małym ogniu jeszcze 15-20 minut i dodać sól. Kiedy kurczak ostygnie, oddzielić mięso od kości i porwać na kawałki. (Otrzymamy 4 szklanki mięsa. Do tej potrawy wystarczą 2 szklanki, resztę można wykorzystać do innych celów.) Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i koperek. Wlać mleko i ponownie dokładnie wymieszać. Wkładać po łyżce ciasta do gotującego się bulionu. Przykryć garnek pokrywką i podgrzewać 3-4 minuty, aż kluski będą ugotowane. Ostrożnie włożyć warzywa i mięso kurczaka z powrotem do garnka. Gotować 1 minutę, aż się zagrzeją, i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA