Kurczak z kluskami
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 27)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 cały kurczak o wadze 1,3 - 1,8 kg
- 1 cebula
- w łupinach
- przekrojona na pół
- 1 mała rzepa
- bez korzenia
- pokrojona na duże kawałki
- 1 mała brukiew
- bez korzenia
- pokrojona na duże kawałki
- 1 marchew
- pokrojona na duże kawałki
- 2 pasternaki
- pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 łodyga selera
- pokrojona na duże kawałki
- 4 gałązki zielonej pietruszki
- 8-10 szklanek wody
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włożyć kurczaka oraz wszystkie warzywa do dużego garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć garnek i gotować 50 minut. Wyjąć kurczaka i warzywa z garnka, cebulę i pietruszkę wyrzucić. Gotować bulion na małym ogniu jeszcze 15-20 minut i dodać sól. Kiedy kurczak ostygnie, oddzielić mięso od kości i porwać na kawałki. (Otrzymamy 4 szklanki mięsa. Do tej potrawy wystarczą 2 szklanki, resztę można wykorzystać do innych celów.) Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i koperek. Wlać mleko i ponownie dokładnie wymieszać. Wkładać po łyżce ciasta do gotującego się bulionu. Przykryć garnek pokrywką i podgrzewać 3-4 minuty, aż kluski będą ugotowane. Ostrożnie włożyć warzywa i mięso kurczaka z powrotem do garnka. Gotować 1 minutę, aż się zagrzeją, i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W