Kurczak z cynamonem i kiszonymi cytrynami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wyprawy po przyprawy (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
sól
oliwa do smażenia
2 cebule
5 ząbków czosnku
½ łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżka mielonych nasion kolendry
1 laska cynamonu (ok. 12 cm)
40 g rodzynków
2 duże pomidory
500 ml bulionu drobiowego lub wody
2 kiszone cytryny
2 garści naci kolendry
kuskus do podania
Przygotowanie:
1. Kurczaka pokroić na kawałki i posolić. Cebulę obrać i pokroić na plasterki, czosnek obrać i posiekać. Pomidory pokroić na kawałki.
2. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na złoto. Zmniejszyć ogień, wrzucić cebulę, podlać oliwą i smażyć kilka minut.
3. Wrzucić czosnek, zamieszać, dodać kurkumę, ziele angielskie i mieloną kolendrę, przemieszać. Cynamon utłuc w moździerzu i posypać kurczaka. Smażyć ok. 10 minut.
4. Wrzucić rodzynki i pomidory, smażyć chwilę, wlać bulion lub wodę, doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić godzinę na małym ogniu lub w piekarniku 180°C.
5. Cytryny pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla i zamieszać, kolendrę grubo posiekać i posypać mięso po wierzchu.
6. Nałożyć na talerze porcje kuskusu, dołożyć kurczaka, polać sosem i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W