Kurczak w sosie mole poblano Estelli
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny tydzień Chucka (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:pasta chili:
8 suszonych chili ancho, pozbawionych nasion
2 chili poblano, opieczone i obrane ze skórki
⅓ filiżanki bulionu drobiowego
sól
sos mole:
¼ filiżanki oleju rzepakowego lub smalcu
¼ filiżanki migdałów
¼ filiżanki orzechów laskowych
¼ filiżanki orzechów pekan
¼ filiżanki sezamu
¼ filiżanki rodzynek
½ łyżeczki ziaren anyżu
½ łyżeczki ziaren kminu
½ łyżeczki ziaren pieprzu
3 goździki
1 laska cynamonu
6 ząbków czosnku, obranych
1 cebula, pokrojona w plasterki
1 plantan, pokrojony na spore kawałki
2 tortille kukurydziane, stostowane i podarte
3⅔ filiżanki bulionu drobiowego
¼ filiżanki pokruszonej czekolady meksykańskiej, np. Ibarry, lub zwykłej ciemnej czekolady
1 łyżka cukru
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pasta chili: papryczki ancho przekrawamy, otwieramy i opiekamy, dociskając kilka sekund do gorącej patelni z obu stron. Moczymy je w gorącej wodzie około 30 minut, aż zupełnie zmiękną. Odcedzamy i przekładamy do blendera razem z papryczkami poblano i bulionem. Mielemy na piure. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Sos mole: na średnim ogniu na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy migdały, orzechy laskowe, orzechy pekan i sezam. Podsmażamy, mieszając, około 3 minut, aż się zrumienią. Łyżką cedzakową zdejmujemy orzechy z patelni i przekładamy do blendera. Podobnie robimy z rodzynkami – podsmażamy je minutę, aż napęcznieją i przekładamy do blendera. Następnie prażymy anyż, kmin, pieprz, goździki i cynamon. Smażymy je minutę, aż zaczną pachnieć. Przekładamy do blendera. Na patelni zrumieniamy cebulę i czosnek i również przekładamy do blendera. Na koniec smażymy plantan i przekładamy do blendera razem z tortillami. Dodajemy 1 filiżankę bulionu i miksujemy na gładką pastę. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Na patelnię przekładamy sos mole. Dodajemy pastę chili, czekoladę, cukier i pozostały bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy minutę na małym ogniu. Podajemy do pieczonego, grillowanego lub gotowanego kurczaka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W