Kurczak po mediolańsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 filiżanka mąki
- 2 jaja lekko ubite z 1 łyżką wody
- 1 ½ filiżanki bułki tartej panko lub innej grubo zmielonej
- ½ filiżanki startego parmezanu
- 4 nieduże piersi ekologicznie hodowanego kurczaka przecięte poziomo na pół i delikatnie rozbite (powinny mieć grubość ok. 60 mm)
- sól
- oliwa extra vergine
- 1 łyżka masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj trzy talerze do panierowania. Wypełnij jeden mąką, drugi lekko ubitymi jajami, a trzeci bułką tartą i parmezanem. Posól filety. Używaj jednej ręki do suchych składników, a drugiej do płynnych. Pokryj panierką każdy filet: obtocz lekko w mące, zanurz w jajkach i na koniec obtocz w bułce tartej. Filety w panierce ułóż na blasze i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
Wlej około centymetra oliwy do dużej patelni. Lepiej trochę za dużo niż za mało. Rozgrzej na średnim ogniu i dodaj masło. Sprawdź temperaturę oleju, wrzucając na patelnię szczyptę mąki. Jeśli nie skwierczy, poczekaj. Sprawdź temperaturę raz jeszcze, zanurzając krawędź kotleta. Oliwa powinna delikatnie skwierczeć. Smaż kurczaka partiami z obu stron, aż będzie brązowozłoty i chrupiący, około 4-5 minut. Nie smaż zbyt wielu kotletów naraz, bo kurczak będzie tłusty i rozmokły. Po usmażeniu ułóż kotlety na ręczniku papierowym do osączenia. Dopraw solą. Możesz umieścić je w piekarniku rozgrzanym do niskiej temperatury, by nie ostygły, kiedy będziesz smażyć kolejne partie.
Do kurczaka podaj endywię z cebulką.
Wlej około centymetra oliwy do dużej patelni. Lepiej trochę za dużo niż za mało. Rozgrzej na średnim ogniu i dodaj masło. Sprawdź temperaturę oleju, wrzucając na patelnię szczyptę mąki. Jeśli nie skwierczy, poczekaj. Sprawdź temperaturę raz jeszcze, zanurzając krawędź kotleta. Oliwa powinna delikatnie skwierczeć. Smaż kurczaka partiami z obu stron, aż będzie brązowozłoty i chrupiący, około 4-5 minut. Nie smaż zbyt wielu kotletów naraz, bo kurczak będzie tłusty i rozmokły. Po usmażeniu ułóż kotlety na ręczniku papierowym do osączenia. Dopraw solą. Możesz umieścić je w piekarniku rozgrzanym do niskiej temperatury, by nie ostygły, kiedy będziesz smażyć kolejne partie.
Do kurczaka podaj endywię z cebulką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W