Kurczak po mediolańsku

Kurczak po mediolańsku
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 filiżanka mąki
  • 2 jaja lekko ubite z 1 łyżką wody
  • 1 ½ filiżanki bułki tartej panko lub innej grubo zmielonej
  • ½ filiżanki startego parmezanu
  • 4 nieduże piersi ekologicznie hodowanego kurczaka przecięte poziomo na pół i delikatnie rozbite (powinny mieć grubość ok. 60 mm)
  • sól
  • oliwa extra vergine
  • 1 łyżka masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj trzy talerze do panierowania. Wypełnij jeden mąką, drugi lekko ubitymi jajami, a trzeci bułką tartą i parmezanem. Posól filety. Używaj jednej ręki do suchych składników, a drugiej do płynnych. Pokryj panierką każdy filet: obtocz lekko w mące, zanurz w jajkach i na koniec obtocz w bułce tartej. Filety w panierce ułóż na blasze i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
Wlej około centymetra oliwy do dużej patelni. Lepiej trochę za dużo niż za mało. Rozgrzej na średnim ogniu i dodaj masło. Sprawdź temperaturę oleju, wrzucając na patelnię szczyptę mąki. Jeśli nie skwierczy, poczekaj. Sprawdź temperaturę raz jeszcze, zanurzając krawędź kotleta. Oliwa powinna delikatnie skwierczeć. Smaż kurczaka partiami z obu stron, aż będzie brązowozłoty i chrupiący, około 4-5 minut. Nie smaż zbyt wielu kotletów naraz, bo kurczak będzie tłusty i rozmokły. Po usmażeniu ułóż kotlety na ręczniku papierowym do osączenia. Dopraw solą. Możesz umieścić je w piekarniku rozgrzanym do niskiej temperatury, by nie ostygły, kiedy będziesz smażyć kolejne partie.
Do kurczaka podaj endywię z cebulką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA