Kurczak na puszce piwa

Kurczak na puszce piwa
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.115)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grilla rozgrzać do maksymalnej temperatury. Kurczaka doprawić zwykłą solą i pieprzem lub natrzeć go ulubioną przyprawą. Otworzyć puszkę piwa i wypić duży łyk. Kurczaka nadziać na otwartą puszkę piwa w taki sposób, aby „stał” na nogach i utrzymywał równowagę w pionie, a skrzydła miał w górze. Kurczaka ustawić po jednej stronie grilla, zmniejszając tam temperaturę do niskiej, a po drugiej stronie zostawić temperaturę średnią. Zamknąć pokrywę, grill będzie przypominał piekarnik. Piec kurczaka do czasu, aż temperatura w jego wnętrzu sięgnie 75 stopni C. W zależności od rodzaju grilla zajmie to 60-90 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA