Kurczak miodowo-cytrynowy i sałatka pasterza

Kurczak miodowo-cytrynowy i sałatka pasterza
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni z Jamesem (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki dania z kurczaka 1 łyżka stołowa oliwy
1,6 kg kurczaka, podzielonego na 8 porcji lub same podudzia
1 pokrojona, czerwona cebula
12 obranych, całych ząbków czosnku
1 cytryna, pokrojona na cząstki
175 ml wywaru drobiowego
125 g miodu
garść liści świeżego oregano

Składniki sałatki pasterza
400 g ciecierzycy w puszce, opłukanej i odcedzonej
150 g pokruszonej fety
mała garść świeżej natki pietruszki
2 przekrojone na pół ogórki, posiekane
1 zielona papryka, bez nasion, posiekana
50 g czarnych oliwek, bez pestek i podzielonych na pół
3 łyżki stołowe oliwy
1 łyżka stołowa soku z cytryny
sól morska
świeżo zmielony, czarny pieprz

Przygotowanie kurczaka
Na silnym ogniu rozgrzać dużą patelnię. Wlać oliwę, nałożyć mięso i smażyć 5 minut, aż będzie złociste. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Zmniejszyć płomień do średniego, wrzucić cebulę, smażyć minutę. Dodać czosnek, smażyć minutę. Dołożyć mięso i cytryny. Wlać wywar i miód, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić przez 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć porcje kurczaka, ułożyć na blasze. Zwiększyć płomień pod sosem i gotować bez przykrycia przez kwadrans, żeby zgęstniał. Wstawić mięso na 5 minut pod grill. Ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać oregano.

Przygotowanie sałatki
W dużej misce wymieszać delikatnie ciecierzycę, fetę, natkę, ogórek, paprykę i oliwki. W miseczce utrzeć oliwę z sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem, wymieszać. Podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA