Kurczak miodowo-cytrynowy i sałatka pasterza
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni z Jamesem (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dania z kurczaka 1 łyżka stołowa oliwy
1,6 kg kurczaka, podzielonego na 8 porcji lub same podudzia
1 pokrojona, czerwona cebula
12 obranych, całych ząbków czosnku
1 cytryna, pokrojona na cząstki
175 ml wywaru drobiowego
125 g miodu
garść liści świeżego oregano
Składniki sałatki pasterza
400 g ciecierzycy w puszce, opłukanej i odcedzonej
150 g pokruszonej fety
mała garść świeżej natki pietruszki
2 przekrojone na pół ogórki, posiekane
1 zielona papryka, bez nasion, posiekana
50 g czarnych oliwek, bez pestek i podzielonych na pół
3 łyżki stołowe oliwy
1 łyżka stołowa soku z cytryny
sól morska
świeżo zmielony, czarny pieprz
Przygotowanie kurczaka
Na silnym ogniu rozgrzać dużą patelnię. Wlać oliwę, nałożyć mięso i smażyć 5 minut, aż będzie złociste. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Zmniejszyć płomień do średniego, wrzucić cebulę, smażyć minutę. Dodać czosnek, smażyć minutę. Dołożyć mięso i cytryny. Wlać wywar i miód, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić przez 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć porcje kurczaka, ułożyć na blasze. Zwiększyć płomień pod sosem i gotować bez przykrycia przez kwadrans, żeby zgęstniał. Wstawić mięso na 5 minut pod grill. Ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać oregano.
Przygotowanie sałatki
W dużej misce wymieszać delikatnie ciecierzycę, fetę, natkę, ogórek, paprykę i oliwki. W miseczce utrzeć oliwę z sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem, wymieszać. Podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W