Kurczak a la motyl w marynacie i sałatka z ogórka
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni z Jamesem (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki marynaty
300 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki stołowe mięty albo kolendry, drobno posiekanej
sok z jednej cytryny
1 łyżka stołowa rozkruszonych ziaren kminu włoskiego
2 łyżki stołowe oliwy
2 dobrze roztarte ząbki czosnku
duża szczypta pieprzu
Kurczak
1 kg kurczaka z ekologicznego chowu
oliwa do polania
Składniki sałatki z ogórków
1 duży lub 2 średniej wielkości ogórki
sok z ½ cytryny
4 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia
2 duże łyżki stołowe posiekanego kopru ogrodowego (mięty albo kolendry)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Wymieszać w misce wszystkie składniki marynaty. Nożycami do mięsa rozciąć kurczaka wzdłuż kręgosłupa, rozpłaszczyć ręką. Naciąć skórę i mięso na nogach. Wetrzeć marynatę w mięso. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, najlepiej na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyjąć mięso z marynaty, strzepując pozbyć się jej nadmiaru, ale nie wycierać. Bardzo silnie rozgrzać patelnię żeberkową, polać oliwą i obsmażyć kurczaka. Smażyć przez 2-3 minuty po obu stronach, aż mięso będzie złociste i pozostaną brązowe ślady żeberek. Przełożyć do brytfanny i piec w piekarniku przez 25-30 minut aż mięso będzie miękkie. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 5-10 minut.
Przygotować sałatkę
Przekroić ogórki wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Pokroić w kawałki i wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wyłożyć sałatkę na półmisek, obok położyć pokrojonego kurczaka i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W