Kruche ciasteczka
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Uczty z Jamesem Martinem (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Kruche ciasteczka
Składniki:
- 175 g schłodzonego masła + do smarowania
- 225 g mąki pszennej + do oprószenia
- 60 g miałkiego cukru + do posypania
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój masło w kostki i wrzuć do miski. Przesiej mąkę i cukier. Dodaj sól i ekstrakt wanilii. Rozetrzyj palcami na zacierki. Zagnieć kulę. Oprósz mąką deskę. Rozwałkuj ciasto. Pokrój w pasy o wielkości 10x4cm. Blachę nakryj natłuszczonym pergaminem. Ułóż ciastka na pergaminie. Nakłuj widelcem. Wstaw na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posyp ciasteczka cukrem, piecz przez 8 minut aż stwardnieją. Wystudź, zdejmij z blachy. Posyp cukrem i podawaj z kremem cytrynowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W