Królik ze śliwkami, kopytkami i białą kapustą
Przygotował:
Adam Borowicz
- Seria kulinarna:
- Co je Borowicz na Śląsku? (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- królik sprawiony
- 200 g śliwek bez pestek
- 100 ml koniaku lub brandy
- 80 g masła
- 30 g mąki pszennej
- nać pietruszki i koperku
- sól
- pieprz
Kapusta:
- mała główka kapusty białej
- 20 ml octu
- koperek
- szczypta kminku
- 2-3 liście laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- nać koperku
- sól
- pieprz
Kluski:
- 500 g ziemniaków ugotowanych
- jajko
- mąka ziemniaczana
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Królika podzielić na trzy części: przodek, comber i udka. Przyprawić solą i pieprzem. Masło rozpuścić na patelni i obsmażyć królika na złoty kolor. Następnie dodać koniak lub brandy i flambirować do odparowania alkoholu. Dolać bulion warzywny, tak aby przykrył królika. Dodać nać pietruszki i koperku oraz połówki śliwek (mogą być mrożone). Dusić około 1,5 do 2 godzin, do miękkości.
Kapustę białą poszatkować w piórka, ugotować z zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem. Gotować 15 min., odcedzić płyn, dodać ocet, sól, pieprz oraz drobno posiekany koperek.
Ziemniaki obrać, ugotować, a następnie odcedzić, przecisnąć przez praskę i przestudzić.
Ziemniaki przełożyć do miski i uklepać. Wyjąć ¼ część ziemniaków i odłożyć na pozostałe ziemniaki. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko. Całość posolić i dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.
Uformować wałek z ciasta i nożem po skosie kroić na około 1,5 cm kawałki, jak kopytka. Gotowe kluski układać na czystej ściereczce. Do gotującej wody wrzucić kluski i gotować około 8 - 10 minut po wypłynięciu na powierzchnie. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z królikiem i kapustą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź