Krewetki indyjskie z sosem z pieprzu i liści curry
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Moja Sri Lanka (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia lankijska
Przygotowanie:
Składniki:200 ml oleju
1 gałązka liści curry
6 małych czerwonych cebulek (lub szalotek), bardzo drobno posiekanych
5-centymetrowy kawałek imbiru, pokrojony w cienkie plasterki
3 długie czerwone chili, drobno posiekane
150 g masła
1 łyżka białego cukru
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
3 łyżeczki czarnego pieprzu, lekko zmiażdżonego
sól do smaku
10-12 krewetek, bez pancerzyków, ale z ogonkami, umytych i pozbawionych żyłek
do dekoracji:
1 owoc pomelo
olej do smażenia
1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
½ filiżanki świeżych wiórków kokosowych
2 czerwone chili, pokrojone w słupki
2 gałązki liści curry
Przygotowanie:
Połowę oleju rozgrzewamy na dużym ogniu w garnku z grubym dnem. Dodajemy liście curry, cebulki, imbir, czosnek i chili. Mieszamy, aż cebula się zeszkli. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło. Kiedy masło stopnieje, dodajemy cukier, sos rybny, sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz i sól. Mieszamy. Zmniejszamy ogień jeszcze bardziej, nakrywamy naczynie i gotujemy 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Tymczasem przygotowujemy pomelo. Ścinamy oba wierzchołki, a następnie palcami zdejmujemy skórkę. Oddzielamy segmenty i z każdego wydobywamy miąższ, którym udekorujemy gotowe danie. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy czerwoną cebulę i smażymy, aż stanie się brązowa i chrupiąca. Zdejmujemy z ognia i studzimy. W małym naczyniu łączymy wiórki kokosowe ze smażoną cebulą. Odstawiamy. Krewetki doprawiamy solą i pieprzem. Na dużym ogniu w woku rozgrzewamy pozostały olej. Kiedy zacznie dymić, dodajemy krewetki po jednej. Smażymy, aż staną się różowe. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski. Na talerzach układamy po dwie krewetki. Polewamy sosem. Dekorujemy krewetki wiórkami kokosowymi z cebulą i pomelo. Podajemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia lankijska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W