Kremowa zupa z pieczarek i fasoli limeńskiej

Kremowa zupa z pieczarek i fasoli limeńskiej
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • puszka fasoli limeńskiej
  • kawałek masła
  • 1 posiekana cebula
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 200 g pokrojonych w plasterki białych lub brązowych
  • małych pieczarek
  • 600 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 300 ml mleka
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Suszoną fasolę należy moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin, ugotować do miękkości i odcedzić. Jeśli weźmiesz fasolę z puszki, też należy ją odcedzić. Odłóż kilka ziaren do dekoracji.
Roztop kawałek masła w rondlu, dorzuć posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż na małym ogniu do 10 minut tak, aby nie zbrązowiały. Dorzuć pokrojone w plasterki białe lub brązowe pieczarki i podsmaż. Kilka odłóż do dekoracji. Dorzuć fasolę, wlej wywar warzywny lub drobiowy. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu do 20 minut. Dolej mleko, doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem, zmiksuj i przecedź przez sito. Wlej na talerze, przybierz smażonymi pieczarkami, fasolą i posiekaną natką. Polej oliwą, podaj ze świeżym chlebem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA