Kremowa zupa z pieczarek i fasoli limeńskiej
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- puszka fasoli limeńskiej
- kawałek masła
- 1 posiekana cebula
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 200 g pokrojonych w plasterki białych lub brązowych
- małych pieczarek
- 600 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
- 300 ml mleka
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Suszoną fasolę należy moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin, ugotować do miękkości i odcedzić. Jeśli weźmiesz fasolę z puszki, też należy ją odcedzić. Odłóż kilka ziaren do dekoracji.
Roztop kawałek masła w rondlu, dorzuć posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż na małym ogniu do 10 minut tak, aby nie zbrązowiały. Dorzuć pokrojone w plasterki białe lub brązowe pieczarki i podsmaż. Kilka odłóż do dekoracji. Dorzuć fasolę, wlej wywar warzywny lub drobiowy. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu do 20 minut. Dolej mleko, doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem, zmiksuj i przecedź przez sito. Wlej na talerze, przybierz smażonymi pieczarkami, fasolą i posiekaną natką. Polej oliwą, podaj ze świeżym chlebem.
Roztop kawałek masła w rondlu, dorzuć posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż na małym ogniu do 10 minut tak, aby nie zbrązowiały. Dorzuć pokrojone w plasterki białe lub brązowe pieczarki i podsmaż. Kilka odłóż do dekoracji. Dorzuć fasolę, wlej wywar warzywny lub drobiowy. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu do 20 minut. Dolej mleko, doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem, zmiksuj i przecedź przez sito. Wlej na talerze, przybierz smażonymi pieczarkami, fasolą i posiekaną natką. Polej oliwą, podaj ze świeżym chlebem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W