Konfitura z zielonych orzechów włoskich
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 59)
- Trudność:
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
-
500 gr zielonych orzechów włoskich zerwanych w noc świętojańską (20-25 czerwca)
- 400 - 450 gr cukru (do smaku)
- 1 laska wanilii
- skórka 1 cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Odetnij końcówki orzechów; obierz je, oszczędnie.
2. Włóż orzechy do dużej miski z wodą. Mocz je 3 dni; wodę wymieniaj 2 razy dziennie. Dzięki temu usuniesz z orzechów ciemne pigmenty.
3. Odsącz orzechy i posiekaj je grubo. Jean-Luc robi to robotem kuchennym.
4. Włóż orzechy do garnka, dodaj cukier i podlej dużą ilością wody.
5. Zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 5 godzin.
6. Gdy orzechy są miękkie, a konfitura czarna - jest już gotowa.
7. Podawać z serem kozim lub na śniadanie.
Rada Julie:
Do obierania orzechów zakładamy rękawiczki gumowe, żeby nie brudzić palców. Trudno je potem domyć.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź