Koktajl rakowy
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Uczty z Jamesem Martinem (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Przygotowanie:
Składniki majonezu:
3 żółtka
1 łyżeczka musztardy dijon
300 ml oleju roślinnego
4-6 kropli tabasco
20 ml octu z białego wina
1 łyżka stołowa ketchupu
sól i pieprz
Składniki dania:
4 główki młodej sałaty rzymskiej
oliwa
sok z ½ cytryny
24 szyjki rakowe
brązowy chleb z masłem (do podania)
ósemki cytryny (do podania, dowolnie)
Przygotowanie majonezu:
Dokładnie utrzyj żółtka z musztardą. Wlej olej po kropli, cały czas ucierając. Stopniowo powiększaj strumień, aż majonez zacznie gęstnieć. Dolej tabasco, ocet i ketchup. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
Przygotowanie dania:
Zerwij liście z główek sałaty. Włóż do miski. Dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj. Na każdym talerzu ułóż kilka liści sałaty. Połóż 6 szyjek rakowych i porcję majonezu. Podawaj z brązowym chlebem posmarowanym masłem. Można dołożyć ósemki cytryny.
Opracowano na podstawie programu „Uczty Jamesa Martina, odc. 4”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W