Koktajl rakowy

Koktajl rakowy
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 kg żywych raków
  • oliwa
  • sok z 1 cytryny
  • drewniane szpadki do szaszłyków

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na godzinę przed gotowaniem włóż raki do zamrażarki. Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzucaj raki porcjami do wrzątku, a następnie przykryj garnek pokrywką. Gdy woda zawrze, gotuj raki 2 min, wyjmij z wody i odstaw do ostygnięcia. Gdy ostygną na tyle, żeby dało się je obierać, wyjmij mięso z ogonów rakowych. Ponadziewaj po 5 kawałków na każdą szpadkę i posmaruj mieszaniną oliwy i soku z cytryny. Rozgrzej grill ogrodowy albo elektryczny i upiecz raki aż się zrumienią, ok. 1 min z każdej strony. Odłóż do ostygnięcia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA