Kaszmirski pilaw
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 4 łyżek oleju roślinnego
- ¾ łyżeczki nasion kminu
- 7,5 cm kory cynamonu
- 3 goździki
- 3 strączki zielonego kardamonu
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- pokrojona w plastry
- 1 łyżka posiekanych zblanszowanych migdałów
- 2 łyżeczki rodzynek
- 200 g ryżu basmati
- dokładnie umytego i osączonego
- 400 ml wody
- szczypta szafranu
- namoczona w 2 łyżkach gorącej wody
- 2 posiekane suszone figi
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka posiekanych pistacji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać w rondlu olej. Dodać kmin, cynamon, goździki, kardamon i liść laurowy, i smażyć 20-30 sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, aż się zrumieni. Dodać migdały i rodzynki i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Dodać ryż i dokładnie wymieszać. Wlać zwykłą wodę, wodę z szafranem, dodać połowę fig i doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Zmniejszyć ogień i przykryć rondel pokrywką. Gotować 7-8 minut, aż ryż będzie al dente. Dodać resztę fig i pistacje, i wymieszać. Odstawić na 4-5 minut, aby ryż wchłonął resztę wody. Podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W