Kanapka z wieprzowiną i kimchi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny dzień Chucka (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koreańska
- Ilość osób:
- 7
Przygotowanie:
Składniki:wędzona wieprzowina:
0,5-2,5 kg łopatki wieprzowej
drewno z orzesznika albo jabłoni do wędzenia
woda do namoczenia drewna
glazura:
1 szklanka melasy
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka gotowego słodkiego sosu chili
½ szklanki octu ryżowego
½ szklanki sosu sojowego
2 łyżki startego imbiru
1 zmiażdżony ząbek czosnku
sól i pieprz
kanapki:
8 grubych kromek chałki
2 szklanki startej mozzarelli
kimchi (poszukaj mojego przepisu)
Przygotowanie:
Wędzenie wieprzowiny: kawałki drewna moczymy 30 minut w wodzie. Wędzimy wieprzowinę w wędzarni przez 2 godziny według zaleceń producenta. Wyjmujemy mięso z wędzarni. Glazura: dokładnie łączymy wszystkie składniki. Połowę wykorzystamy po upieczeniu mięsa. Pieczenie wieprzowiny: rozgrzewamy piekarnik do 150 °C. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron na dużej patelni, którą można wstawić do piekarnika. Oblewamy mięso połową glazury. Nakrywamy i pieczemy około 6 godzin, aż mięso będzie odpadać od kości. Pozwalamy by mięso odpoczywało 30 minut. Zdejmujemy wieprzowinę z patelni i za pomocą widelca oddzielamy mięso od kości. Odstawiamy. Zdejmujemy tłuszcz z powierzchni sosu z pieczenia. Dodajemy drugą połowę glazury i gotujemy 5 minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Kanapki: na pieczywie układamy ser, mięso, polewamy sosem z glazury, dodajemy kimchi i znów ser. Kanapkę opiekamy w opiekaczu do panini. Zamiast wędzić wieprzowinę w wędzarni, możemy użyć grilla.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W