Kalarepa z remoladą i smażony łosoś
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Przygotowanie:
Składniki sałatki:
2 kalarepy
100 ml majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka posiekanych kaparów
1 łyżeczka drobno posiekanych korniszonów
2 małe posiekane sardele
50 ml kremówki
sól i pieprz
1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
Składniki ryby:
4 porcje łososia po 75-100g
sól i pieprz
mąka do oprószenia
oliwa do smażenia
kawałek masła
parę łyżek oliwy
sok z ½ limonki
Przygotowanie kalarepy:
Odetnij łodygi kalarep, odkrój wierzchy i spody. Obierz ze skórki jak jabłko.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż na papierowy ręcznik kuchenny albo ściereczkę i odciśnij sok.
Przygotowanie sosu:
Do robota kuchennego wrzuć majonez, musztardę, kapary, korniszony i sardele. Zmiksuj. Dolej kremówkę i zamieszaj, nie ubijaj. Przełóż kalarepę do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dolej sos, wymieszaj. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Przygotowanie ryby:
Z porcji ryby zdejmij skórę i usuń ości. Posól po stronie, którą będzie widać podczas serwowania. Drugą stronę posyp solą i pieprzem. Oprósz lekko po wierzchniej stronie. Wlej oliwę na patelnię i podgrzej. Smaż filety na średnim ogniu. Dorzuć kawałek masła. Gdy się roztopi, przewróć rybę i wyłącz gaz. Nałóż kalarepę na talerz. Obok połóż usmażoną rybę. Do miseczki wlej parę łyżek oliwy. Wyciśnij sok z limonki, dopraw pieprzem i solą. Polej łososia oliwą limonkową.
Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok odc. 10”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W