Jesienna sałatka warzywna

Jesienna sałatka warzywna
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 450 g całych buraków cukrowych (około 4 średnich)
  • 675 g ziemniaków
  • 450 g korzenia selera
  • 6 łyżek oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • ¼ szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 175°C. Obierz i pokrój w kostkę buraki, selera oraz ziemniaki i umieść każde z warzyw w 3 osobnych żaroodpornych naczyniach. Skrop zawartość każdej formy 2 łyżkami oliwy z oliwek i lekko dopraw do smaku. Przykryj naczynia folią i piecz warzywa do miękkości (seler potrzebuje ok. 30, ziemniaki około 40 a buraki 50 min), a następnie odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj starannie ocet z chrzanem, musztardą, koprem, majonezem oraz śmietaną. Wymieszaj warzywa z sosem i dopraw do smaku. Dobrze jest przygotować sałatkę dzień wcześniej i starannie wymieszać przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA