Jesienna sałatka warzywna
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 450 g całych buraków cukrowych (około 4 średnich)
- 675 g ziemniaków
- 450 g korzenia selera
- 6 łyżek oliwy
- sól i pieprz
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka startego chrzanu
- 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- ¼ szklanki majonezu
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 175°C. Obierz i pokrój w kostkę buraki, selera oraz ziemniaki i umieść każde z warzyw w 3 osobnych żaroodpornych naczyniach. Skrop zawartość każdej formy 2 łyżkami oliwy z oliwek i lekko dopraw do smaku. Przykryj naczynia folią i piecz warzywa do miękkości (seler potrzebuje ok. 30, ziemniaki około 40 a buraki 50 min), a następnie odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj starannie ocet z chrzanem, musztardą, koprem, majonezem oraz śmietaną. Wymieszaj warzywa z sosem i dopraw do smaku. Dobrze jest przygotować sałatkę dzień wcześniej i starannie wymieszać przed podaniem.
Wymieszaj starannie ocet z chrzanem, musztardą, koprem, majonezem oraz śmietaną. Wymieszaj warzywa z sosem i dopraw do smaku. Dobrze jest przygotować sałatkę dzień wcześniej i starannie wymieszać przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W