Hiszpański gulasz wieprzowy z ciecierzycą

Hiszpański gulasz wieprzowy z ciecierzycą
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Męski weekend dzień matki
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy albo tyle samo suszonej
  • moczonej przez 2 godziny w wywarze wołowym
  • 2 duże kiełbaski chorizo
  • 100g szynki jamon albo parmeńskiej
  • pokrojonej w kostkę
  • 100g pokrojonej w kostkę pancetty
  • 100g pokrojonego w kostkę salami
  • 100g morcilly (hiszpańskiej kaszanki - dowolnie)
  • 100g sobrasady
  • 5 ząbków czosnku w plasterkach
  • 1 pęczek posiekanego tymianku
  • 5 szalotek pokrojonych w ćwiartki
  • 1 pęczek posiekanej natki (do podania)
  • oliwa z pierwszego tłoczenia (do smażenia)
  • ok. 1 l wywaru wołowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym rondlu smażyć na silnym ogniu chorizo, jamon, pancettę, salami, morcillę i sobrasadę, aż wytopi się tłuszcz. Dorzucić czosnek, tymianek, szalotki i smażyć przez 10 minut, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Dodać ciecierzycę, smażyć przez 2 minuty. Wlać litr wywaru i dusić co najmniej godzinę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA