Hiszpański gulasz wieprzowy z ciecierzycą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend dzień matki
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy albo tyle samo suszonej
- moczonej przez 2 godziny w wywarze wołowym
- 2 duże kiełbaski chorizo
- 100g szynki jamon albo parmeńskiej
- pokrojonej w kostkę
- 100g pokrojonej w kostkę pancetty
- 100g pokrojonego w kostkę salami
- 100g morcilly (hiszpańskiej kaszanki - dowolnie)
- 100g sobrasady
- 5 ząbków czosnku w plasterkach
- 1 pęczek posiekanego tymianku
- 5 szalotek pokrojonych w ćwiartki
- 1 pęczek posiekanej natki (do podania)
- oliwa z pierwszego tłoczenia (do smażenia)
- ok. 1 l wywaru wołowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym rondlu smażyć na silnym ogniu chorizo, jamon, pancettę, salami, morcillę i sobrasadę, aż wytopi się tłuszcz. Dorzucić czosnek, tymianek, szalotki i smażyć przez 10 minut, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Dodać ciecierzycę, smażyć przez 2 minuty. Wlać litr wywaru i dusić co najmniej godzinę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W