Gulasz z ośmiornicy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 grubo pokrojone marchewki
- 2 grubo posiekane duże cebule
- 2 pory grubo pokrojone
- 2 ząbki czosnku grubo pokrojone
- butelka czerwonego wina
- najlepiej z Bordeaux
- 500 g oczyszczonej ośmiornicy
- 1 ziemniak
- obrany
- puszka pomidorów bez skórki
- 3 łodyżki tymianku
- 1 łodyżka rozmarynu
- 100 g czarnych oliwek Kalamata
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni i podsmaż na niej warzywa. Wlej czerwone wino i gotuj, aż zredukuje się o jedną czwartą swojej objętości. Dodaj ośmiornicę i ziemniaka w całości i gotuj wszystko przez godzinę. Żeby sprawdzić, czy ośmiornica jest gotowa, nakłuj nożem ziemniaka. Jeśli łatwo w niego wejdzie, będzie to znaczyło, że ośmiornica jest ugotowana. Wyjmij ziemniaka, dopraw gulasz do smaku solą, pieprzem i resztą oliwy z oliwek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W