Gulasz z ośmiornicy

Gulasz z ośmiornicy
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 grubo pokrojone marchewki
  • 2 grubo posiekane duże cebule
  • 2 pory grubo pokrojone
  • 2 ząbki czosnku grubo pokrojone
  • butelka czerwonego wina
  • najlepiej z Bordeaux
  • 500 g oczyszczonej ośmiornicy
  • 1 ziemniak
  • obrany
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 3 łodyżki tymianku
  • 1 łodyżka rozmarynu
  • 100 g czarnych oliwek Kalamata

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni i podsmaż na niej warzywa. Wlej czerwone wino i gotuj, aż zredukuje się o jedną czwartą swojej objętości. Dodaj ośmiornicę i ziemniaka w całości i gotuj wszystko przez godzinę. Żeby sprawdzić, czy ośmiornica jest gotowa, nakłuj nożem ziemniaka. Jeśli łatwo w niego wejdzie, będzie to znaczyło, że ośmiornica jest ugotowana. Wyjmij ziemniaka, dopraw gulasz do smaku solą, pieprzem i resztą oliwy z oliwek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA