Gulasz z kalafiora

Gulasz z kalafiora
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dużego kalafiora podziel na różyczki. Gotuj w osolonym wrzątku przez 5-6 minut. Gdy zmięknie, wyjmij łyżką cedzakową na durszlak. Zostaw, żeby dobrze obciekł. Obierz marchewki. Wytnij głębokie żłobki. Pokrój w cienkie plasterki. Do rondla wlej oliwę. Dorzuć marchew, cebulę, liść laurowy i gałązkę tymianku. Smaż na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Wlej białe wino. Gotuj na małym ogniu, aż odparujesz ⅔ płynu. Wlej wodę, wyciśnij sok z ½ cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Na patelni rozgrzej 25 g masła. Smaż ugotowane różyczki kalafiora, aż będą złociste. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do rondla z warzywami. Dokładnie rozgniecione ząbki czosnku dorzuć do 50 g masła. Wymieszaj i włóż do warzyw. Dosyp szczyptę cukru i posiekaną natkę. Podawaj z rondla.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA