Gruszki w cieście
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 5
Przygotowanie:
Ciasto:
1 porcja ciasta kruchego rozwałkowanego na placek grubości 2 milimetrów i schłodzonego
Duszone gruszki:
2 butelki wytrawnego białego wina
¼ miarki świeżego soku z cytryny i skórka z dwóch cytryn
1 miarka cukru granulowanego
2 laski cynamonu
1 laska wanilii przekrojona i bez nasion
5 dużych albo 8 małych, obranych gruszek
Podanie:
½ miarki cukru granulowanego
4 łyżeczki mielonego cynamonu
4 łyżki zimnego pokrojonego masła
1 jajka wymieszane z dwiema łyżkami wody
drobny cukier (jeśli chcemy)
Duszone gruszki:
Do rondla wlewamy białe wino i sok z cytryny. Dodajemy skórkę z cytryny, cukier granulowany, laski cynamonu oraz laskę wanilii oraz nasiona. Gotujemy na dużym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy gruszki i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez 20 do 30 minut, aż gruszki staną się miękkie. Jeśli potrzeba obracamy gruszki trzymając je za ogonki. Muszą się równomiernie ugotować. Przekładamy gruszki do miski. Gotujemy syrop aż dwukrotnie zmniejszy objętość. Polewamy gruszki syropem i chłodzimy przynajmniej przez godzinę. Najlepiej przez całą noc.
Przygotowanie ciasta:
Wałkujemy ciasto na placek grubości 2 milimetrów. Ostrym nożem kroimy ciasto na trójkąty. (Gruszki muszą się w nich zmieścić). Z resztek ciasta robimy liście. Trzonkiem noża robimy wzór. Chłodzimy ciasto na papierze do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. W małej miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Odstawiamy. Wyjmujemy gruszki z syropu i suszymy. Gotujemy syrop aż dwukrotnie zmniejszy objętość. Usuwamy gniazda nasienne z gruszek. Zaczynamy od spodu owocu. Nie usuwamy ogonków. Wypełniamy gruszki mieszaniną cukru i cynamonu oraz odrobiną masła. Kładziemy każdą gruszkę na środku trójkąta ciasta. Delikatnie smarujemy brzegi ciasta jajkiem wymieszanym z wodą. Sklejamy brzegi ciasta. Ozdabiamy gruszki listkami z ciasta, które przyklejamy za pomocą jajka. Smarujemy każdą gruszkę w cieście jajkiem. Możemy posypać gruszki drobnym cukrem. Kładziemy gruszki na papierze do pieczenia i chłodzimy przed pieczeniem. (Uwaga. Owijamy ogonki folią do pieczenia).
Pieczenie:
Pieczemy gruszki w górnej części piekarnika przez 30-35 minut. Wyjmujemy i studzimy przez 15-20 minut. Podajmy ciepłe.
© Martha Stewart
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W