Grillowane jabłka z fenkułem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Winegret żurawinowy:
1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
1/3 szklanki cukru
¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
5 łyżek oleju roślinnego
sól i pieprz
Reszta składników:
2 jabłka kortland (lub macintosh)
½ główki kopru włoskiego (fenkułu)
2 łyżki oleju roślinnego
sałata radicchio
Przygotowanie:
Przygotuj winegret żurawinowy: uduś na małym ogniu żurawinę z cukrem, cebulą i rozmarynem w ½ szklanki wody, aż owoce żurawiny popękają (ok. 20 min). Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury otoczenia. Wymieszaj z musztardą, a następnie powoli dolej olej. Dopraw do smaku.
Rozgrzej grill na dużym ogniu. Usuń z jabłek gniazda nasienne, pokrój na plastry o grubości około 0,5 cm (nie obieraj). Pokrój fenkuł na podobnej grubości plastry, nie usuwając głąba. Posmaruj plastry jabłek i fenkuła olejem za pomocą pędzla. Grilluj plastry jabłka i fenkułu, aż lekko się przypieką z obu stron, lecz pozostaną chrupkie (w sumie ok. 4 min).
Rozłóż liście sałaty na półmisku, a na nich plastry jabłek i fenkułu. Nałóż łyżką winegret żurawinowy i od razu podawaj.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W