Gorzkie ciasto czekoladowe

Gorzkie ciasto czekoladowe
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 400 g czekolady 60% (posiekanej albo chocolate chips)
  • 300 g niesolonego masła
  • 10 jajek
  • żółtka oddzielone od białek
  • 225 g drobnego cukru
  • 3 łyżeczki kakao w proszku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Roztop czekoladę i masło w kąpieli wodnej na małym ogniu, nie mieszając gwałtownie. Utrzyj żółtka z cukrem za pomocą miksera, aż zgęstnieją, zrobią się jasne i puszyste. Zdejmij miskę z czekoladą i masłem z ognia, żeby trochę przestygły. Ubij pianę z białek tak, żeby była na wpół lejąca. Delikatnie zmieszaj żółtka z czekoladą, przesiej kakao przez sitko i zmieszaj je z masą czekoladową. Poubijaj jeszcze przez chwilę pianę z białek i dodaj do masy czekoladowej w trzech porcjach, za każdym razem z grubsza mieszając. Na koniec przemieszaj tak, żeby piany nie było widać, przelej do tortownicy o średnicy 30 cm. Wstaw do piekarnika na 35 min. Nakłuj ciasto widelcem przy samej powierzchni – jeśli po wyjęciu będzie prawie czysty, ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika przykryj ciasto arkuszem papieru, połóż na nim talerz nieco mniejszy od średnicy tortownicy, dociśnij (np. dynią) i zostaw, aż ciasto ostygnie. Podawaj z filiżanką espresso.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA