Gorditas z krewetkami i ze wskrzeszającym sosem

Gorditas z krewetkami i ze wskrzeszającym sosem
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • „Wskrzeszający” sos:
  • 1 świeży, młody kokos, z sokiem, ¼ miąższu starta
  • 3 dojrzałe, słodkie pomidory
  • ½ pęczka kolendry
  • sól, do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • sok z 3 limonek
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 1 chili jalapeño, bez pestek, pokrojone w drobną kostkę
Farsz krewetkowy:
Gorditas:
  • 300 g przygotowanej masy na tortille

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj sos. Rozbij kokos. Zachowaj sok. Wykrój miąższ i zachowaj.

Wlej sos z kokosa do blendera. Wrzuć pomidory. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj kolendrę i połowę miąższu kokosa. Zachowaj kilka gałązek kolendry do przybrania. Zmiksuj.

Przetrzyj mieszaninę przez drobne sito. Dodaj czosnek, oliwę, cebulę i jalapeño. Dopraw sos sokiem z limonki i pieprzem. Wstaw do lodówki do czasu podania.

Przygotuj gorditas. Uformuj 12 kulek jednakowej wielkości. Rozpłaszcz je tak, aby powstały placki o grubości 3 mm. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię teflonową. Podpiecz placki lekko po 1 minucie z każdej strony. Kiedy są jeszcze ciepłe, ostrym nożem przekrój z boku tak, aby powstała kieszonka do nafaszerowania.

Napełnij 6 małych kieliszków „wskrzeszającym” sosem. Nakap do środka kilka kropli oliwy. Przybierz posiekaną miętą i kawałkami kokosa.

Nafaszeruj gorditas posiekanymi krewetkami, sałatą lodową, pomidorami pokrojonymi w kostkę, plasterkami awokado i skrop „wskrzeszającym” sosem. Przybierz odłożonymi gałązkami kolendry i posiekaną miętą. Podawaj natychmiast, po dwie gordity i jeden kieliszek z sosem na osobę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA