Gorditas z krewetkami i ze wskrzeszającym sosem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- „Wskrzeszający” sos:
- 1 świeży, młody kokos, z sokiem, ¼ miąższu starta
- 3 dojrzałe, słodkie pomidory
- ½ pęczka kolendry
- sól, do smaku
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- sok z 3 limonek
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- 1 chili jalapeño, bez pestek, pokrojone w drobną kostkę
Farsz krewetkowy:
- 200 g ugotowanych, obranych krewetek, grubo posiekanych
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty
- ½ awokado
- 1 szklanka drobno podartej sałaty lodowej
- 3 dojrzałe słodkie pomidory
Gorditas:
- 300 g przygotowanej masy na tortille
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj sos. Rozbij kokos. Zachowaj sok. Wykrój miąższ i zachowaj.
Wlej sos z kokosa do blendera. Wrzuć pomidory. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj kolendrę i połowę miąższu kokosa. Zachowaj kilka gałązek kolendry do przybrania. Zmiksuj.
Przetrzyj mieszaninę przez drobne sito. Dodaj czosnek, oliwę, cebulę i jalapeño. Dopraw sos sokiem z limonki i pieprzem. Wstaw do lodówki do czasu podania.
Przygotuj gorditas. Uformuj 12 kulek jednakowej wielkości. Rozpłaszcz je tak, aby powstały placki o grubości 3 mm. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię teflonową. Podpiecz placki lekko po 1 minucie z każdej strony. Kiedy są jeszcze ciepłe, ostrym nożem przekrój z boku tak, aby powstała kieszonka do nafaszerowania.
Napełnij 6 małych kieliszków „wskrzeszającym” sosem. Nakap do środka kilka kropli oliwy. Przybierz posiekaną miętą i kawałkami kokosa.
Nafaszeruj gorditas posiekanymi krewetkami, sałatą lodową, pomidorami pokrojonymi w kostkę, plasterkami awokado i skrop „wskrzeszającym” sosem. Przybierz odłożonymi gałązkami kolendry i posiekaną miętą. Podawaj natychmiast, po dwie gordity i jeden kieliszek z sosem na osobę.
Wlej sos z kokosa do blendera. Wrzuć pomidory. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj kolendrę i połowę miąższu kokosa. Zachowaj kilka gałązek kolendry do przybrania. Zmiksuj.
Przetrzyj mieszaninę przez drobne sito. Dodaj czosnek, oliwę, cebulę i jalapeño. Dopraw sos sokiem z limonki i pieprzem. Wstaw do lodówki do czasu podania.
Przygotuj gorditas. Uformuj 12 kulek jednakowej wielkości. Rozpłaszcz je tak, aby powstały placki o grubości 3 mm. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię teflonową. Podpiecz placki lekko po 1 minucie z każdej strony. Kiedy są jeszcze ciepłe, ostrym nożem przekrój z boku tak, aby powstała kieszonka do nafaszerowania.
Napełnij 6 małych kieliszków „wskrzeszającym” sosem. Nakap do środka kilka kropli oliwy. Przybierz posiekaną miętą i kawałkami kokosa.
Nafaszeruj gorditas posiekanymi krewetkami, sałatą lodową, pomidorami pokrojonymi w kostkę, plasterkami awokado i skrop „wskrzeszającym” sosem. Przybierz odłożonymi gałązkami kolendry i posiekaną miętą. Podawaj natychmiast, po dwie gordity i jeden kieliszek z sosem na osobę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia meksykańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W