Gorąca zupa jogurtowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Tajemnice domowych przepisów (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Przygotowanie:
Pasta karhi
kawałek imbiru wielkości połowy kciuka
płaska łyżeczka kurkumy
1-2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
15 liści curry
2-3 małe ostre zielone chili
3 ząbki czosnku
garść młodego zielonego groszku
1-2 łyżeczki soli
Dodatkowo
2 szklanki jogurtu naturalnego
4-5 szklanek wody (zależnie od konsystencji jogurtu)
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka cukru
3 łyżki pasty karhi
1 łyżeczka soli
1 łyżka ghee (klarowanego masła)
1 łyżeczka nasion kozieradki
1 łyżeczka całych nasion gorczycy
10 liści curry
1 ½ szklanki ketmii, pokrojonej na plasterki o grubości 1 cm
2 całe chili
garstka liści kolendry
posiekany koperek
liście kozieradki
Przygotowanie
Utrzyj składniki pasty karhi w moździerzu. Wymieszaj jogurt, wodę, mąkę, cukier i pastę karhi i przelej do garnka. Dosól do smaku. Mieszaj trzepaczką albo ręcznym mikserem, aż zupa będzie gładka i pojawią się pęcherzyki powietrza. Gotuj stale mieszając, żeby jogurt się nie ściął. Zdejmij zupę z ognia. W małym rondelku podgrzej ghee, dodaj nasiona kozieradki, kminu i gorczycy. Po 2 sekundach zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do garnka z zupą, mieszając, żeby jogurt się nie ściął. Podgrzewaj mieszając, aż zupa będzie lekka i napowietrzona. Zdejmij garnek z ognia. Podsmaż ketmię z chili i dodaj do zupy. Podawaj porcje przybrane posiekanym koperkiem, liśćmi kolendry i kozieradki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W