Gnocchi z sosem grzybowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Składniki sosu
po 1 filiżance pokrojonych boczniaków, grzybów shitake i boczniaków cytrynowych
2 ząbki czosnku
1 cebula pokrojona w piórka
100 g masła
¼ filiżanki pokrojonej natki
120 ml białego wina
240 ml śmietany
Składniki gnocchi
1 kg ziemniaków umytych
1 jajko
250 g mąki
szczypta soli
Przygotowanie sosu
Na patelni roztopić masło na małym ogniu. Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć 5 minut mieszając. Dorzucić posiekaną natkę. Wlać białe wino. Dorzucić grzyby i smażyć, aż będą miękkie. Wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia.
Przygotowanie gnocchi
Wrzucić ziemniaki w mundurkach do garnka, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i ugotować. Odcedzić i obrać, dopóki są gorące. Przepuścić przez praskę do ziemniaków albo rozgnieść tłuczkiem na desce. Dodać mąkę, sól i wbić jajo. Delikatnie wymieszać, aż powstanie sprężyste ciasto. Podzielić na 6 porcji, z każdej utoczyć wałek. Kroić na kluski o długości 3 cm. Zrobić wgłębienia przy pomocy specjalnej tarki lub widelca. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucać kluski. Delikatnie zamieszać. Są gotowe, gdy wypłyną. Wyjąć łyżką cedzakową, przerzucić do sosu, wymieszać ostrożnie i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W