Galaretka z czerwonych porzeczek

Galaretka z czerwonych porzeczek
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 1½ kg czerwonych porzeczek
  • woda
  • cukier kryształ lub cukier żelujący

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsyp czerwone porzeczki do rondla i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez pół godziny, aż owoce zaczną się rozpadać. Przecedź przez gęste sito lub muślin, nie przyśpieszając tego procesu. Po wielu godzinach, gdy sok przestanie ściekać, odlej go i odmierz. Na 600 mililitrów soku wsyp 450 g cukru kryształu lub cukru żelującego. Gotuj sok z cukrem na małym ogniu przez 10 minut. Sprawdź, czy galaretka jest gotowa. Wylej nieco na talerz i wstaw do lodówki. Jeśli się nie zetnie, gotuj dalej i sprawdzaj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Gotową galaretkę przelej do wysterylizowanych, gorących słoików. Zetnie się po wystygnięciu. Podawaj do pieczonej jagnięciny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA