Galaktoboureko
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Przygotowanie:
Syrop:
600 ml wody
750 g cukru
wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny
Krem:
6 małych jajek
250 g cukru
250 g drobnej semoliny
1 l mleka pełnotłustego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła
400 g ciasta filo (może być gotowe)
250 g masła, roztopionego
Przygotowanie syropu:
Doprowadzić do wrzenia wodę z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny. Mieszać drewnianą kopystką, aż cukier się rozpuści. Gotować 15 minut na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
Utrzeć jajka z cukrem, aż powstanie gęsta masa. Domieszać sok z cytryny, semolinę i mleko. Gotować powoli, bez przerwy mieszając, w garnku o grubym dnie. Kiedy masa zgęstnieje, zestawić z ognia i dodać 2 łyżki masła.
Oliwą posmarować średniej wielkości prostokątną blachę do pieczenia. Układać po kolei placki ciasta filo, smarując je roztopionym masłem. Dopilnować, aby ciasto przykryło krawędzie blachy.
Wlać krem, przykryć ciastem i posmarować masłem drugą połowę ciasta filo.
Na górnej warstwie ciasta zaznaczyć czubkiem noża kwadraty o boku 5 cm. Skropić wodą i piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Kiedy krem wystygnie, zalać syropem i pokroić.
*Można także, stosując tę samą metodę, przygotować pojedyncze paczuszki z ciasta filo. Posmarować masłem kilka warstw ciasta i zawinąć wokół porcji kremu, aby powstały małe roladki. Upiec i zalać syropem.
© Maeve O\'Meara i Joanna Savill
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W