Frytki z czosnkowym majonezem

Frytki z czosnkowym majonezem
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Frytki
12 ziemniaków odmiany Maris Piper (lub innych sypkich ziemniaków)
3 litry oleju roślinnego do głębokiego smażenia

Majonez czosnkowy
główka czosnku
500 g majonezu

Przygotowanie frytek
Obrać ziemniaki i pokroić na frytki o grubości około 1 cm i długości 7 cm.Opłukać je pod zimną wodą, aby pozbyć się uwolnionej przy krojeniu skrobi.Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Rozgrzać olej w garnku z grubym dnem do temperatury 120-130 stopni Celsjusza. Garnek powinien mieć 25-30 cm wysokości i 25 cm średnicy. Olej powinien sięgać do ¾ wysokości garnka. Partiami nakładać frytki do koszyczka do smażenia i smażyć przez 7-8 minut. Frytki mają zmięknąć, ale się nie przyrumienić. Od czasu do czasu potrząsnąć koszyczkiem, aby frytki równo się usmażyły.
Wyjąć koszyczek i wyłożyć frytki na papierowy ręcznik.Olej w garnku rozgrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza. Smażyć frytki partiami przez 2-3 minuty na złoto. Podawać z majonezem do maczania w osobnej miseczce.

Majonez czosnkowy
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Piec główkę czosnku w całości na blasze przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i obrać ząbki z łupinek, a następnie przetrzeć przez sito albo zmiksować na pastę. Do majonezu dodać pastę z 5-6 ząbków czosnku, wymieszać. Ilość czosnku można zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od upodobań. Pastę czosnkową, która zostanie, można przełożyć do foremki na lód i zamrozić do wykorzystania później.

© Paul Merrett

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA