Frittata z szynką i porami

Frittata z szynką i porami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 225 g malutkich czerwonych ziemniaków
  • umytych i przekrojonych na pół
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 pory
  • tylko białe i jasnozielone części
  • przecięte wzdłuż na pół i cienko pokrojone
  • 225 g pieczonej szynki
  • pokrojonej w kostkę
  • 12 dużych jajek
  • 2 łyżeczki musztardy diżońskiej
  • 2 chlusty sosu tabasco

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200°C. Ułożyć ziemniaki na blasze do pieczenia. Polać 1 łyżką oliwy, oprószyć solą i pieprzem. Piec ok. pół godziny, aż będą miękkie. Na dużej żeliwnej patelni rozgrzać na średnim ogniu masło i pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodać pory i smażyć, mieszając, ok. 5 minut, aż będą miękkie. Dodać szynkę i smażyć, mieszając, aż się zagrzeje, ok. 4 minut. Nagrzać grill piekarnika. W dużej misce wymieszać jajka, musztardę, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i tabasco.
Wlać masę jajeczną na patelnię. Smażyć ok. 8 minut, aż jajka niemal całkowicie się zetną. W trakcie smażenia nie mieszać masy, ale za pomocą szpatułki delikatnie odsuwać ją od boków patelni, aby surowe jajka spływały pod spód. Zdjąć z ognia i ułożyć na frittacie ziemniaki. Wstawić patelnię pod grill piekarnika na pół minuty do minuty, aby wierzch frittaty całkowicie się ściął i zrumienił. Pokroić frittatę na porcje i podawać ciepłą albo w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA