Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 25 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kg białej cebuli, pokrojonej cienkie plasterki
  • listki z 2 gałązek tymianku
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 50 ml wytrawnego sherry
  • 250 ml białego wina
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,2 l bulionu cielęcego lub wołowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • 1 mała bagietka, pokrojona pod kątem w grube kromki
  • 110 g startego sera gruyère

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać dużą patelnię. Dodać masło i oliwę. Cebulę smażyć z tymiankiem do 25 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać. Kiedy będzie miękka i złocista dodać czosnek i dusić jeszcze kilka minut.
  2. Wlać sherry i białe wino. Zredukować o połowę. Dodać mąkę, wymieszać, gotować przez minutę, cały czas mieszać.
  3. Bulion wlewać stopniowo, mieszając. Zagotować i powoli gotować przez 15 minut.
  4. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
  5. Rozgrzać grill w piekarniku. Kromki bagietki opiec z obu stron. Posypać serem, zapiekać, aż się roztopi i zrumieni.
  6. Zupę nalać do misek, na wierzchu układać tosty z serem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA