Francuska zupa cebulowa
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 25 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 kg białej cebuli, pokrojonej cienkie plasterki
- listki z 2 gałązek tymianku
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 50 ml wytrawnego sherry
- 250 ml białego wina
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,2 l bulionu cielęcego lub wołowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- 1 mała bagietka, pokrojona pod kątem w grube kromki
- 110 g startego sera gruyère
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Rozgrzać dużą patelnię. Dodać masło i oliwę. Cebulę smażyć z tymiankiem do 25 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać. Kiedy będzie miękka i złocista dodać czosnek i dusić jeszcze kilka minut.
- Wlać sherry i białe wino. Zredukować o połowę. Dodać mąkę, wymieszać, gotować przez minutę, cały czas mieszać.
- Bulion wlewać stopniowo, mieszając. Zagotować i powoli gotować przez 15 minut.
- Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
- Rozgrzać grill w piekarniku. Kromki bagietki opiec z obu stron. Posypać serem, zapiekać, aż się roztopi i zrumieni.
- Zupę nalać do misek, na wierzchu układać tosty z serem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W