Fondanty czekoladowe z orzechami włoskimi
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 50 g roztopionego masła do posmarowania foremek
- 150 g orzechów włoskich rozdrobnionych do wysypania foremek
125 g masła
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 60 g mąki
- 125 g ciemnej czekolady
- 300 ml sosu czekoladowego
- 300 ml crème anglaise
- połówki orzechów włoskich do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Foremki posmarować masłem i wysypać zmielonymi orzechami włoskimi.
- Masło rozpuścić w rondelku z czekoladą.
- Jajka ubić z cukrem. Do puszystej masy dodać czekoladę z masłem, a całość połączyć z mąką.
- Ciasto wlać do foremek.
- Piec 8 minut.
- Podgrzać crème anglaise oraz sos czekoladowy. Udekorować nimi talerze wokół fondantów, ozdobić połówkami orzechów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia francuska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W