Fondanty czekoladowe z orzechami włoskimi

Fondanty czekoladowe z orzechami włoskimi
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 50 g roztopionego masła do posmarowania foremek
  • 150 g orzechów włoskich rozdrobnionych do wysypania foremek
125 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 60 g mąki
  • 125 g ciemnej czekolady
  • 300 ml sosu czekoladowego
  • 300 ml crème anglaise
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Foremki posmarować masłem i wysypać zmielonymi orzechami włoskimi.
  3. Masło rozpuścić w rondelku z czekoladą.
  4. Jajka ubić z cukrem. Do puszystej masy dodać czekoladę z masłem, a całość połączyć z mąką.
  5. Ciasto wlać do foremek.
  6. Piec 8 minut.
  7. Podgrzać crème anglaise oraz sos czekoladowy. Udekorować nimi talerze wokół fondantów, ozdobić połówkami orzechów.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA