Faszerowana dynia piżmowa

Faszerowana dynia piżmowa
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 dynie piżmowe
  • 6 kawałków masła
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2-3 duże cebule
  • obrane i pokrojone na plasterki
  • kawałek kłącza imbiru długości kciuka
  • obrany i pokrojony w cienkie słupki
  • 2-3 szczypty mielonego cynamonu
  • 2-3 szczypty ziaren kminu
  • duża szczypta papryki w proszku
  • garść dużych jasnych rodzynek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200oC. Przekrój dynie na połowy i usuń gniazda nasienne. Ostrym nożem ponacinaj miąższ w kratkę (nie przebijając skórki), żeby ciepło łatwiej docierało w głąb. Ułóż połówki dyni w płytkiej brytfance skórą do dołu, rozłóż na nich 4 kawałki masła podzielone na mniejsze kawałeczki i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Piecz je przez godzinę. W tym czasie przygotuj nadzienie. Rozgrzej pozostałe 2 kawałki masła w dużym płytkim rondlu, aż zacznie się pienić, dodaj cebulę, przykryj i duś na małym ogniu przez 15 minut, aż zmięknie. Dodaj imbir, cynamon, kmin, paprykę i rodzynki. Duś, aż cebula zacznie się rumienić. Rozłóż równe ilości nadzienia na połówki dyni i wstaw z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Podawaj od razu, polane odrobiną sosu z rondla.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA