Fasola z ryżem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.106)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- obrane
- cienko pokrojone
- 2 łodygi selera
- posiekane
- 2 marchewki
- obrane
- posiekane
- 5 ząbków czosnku
- obrane i zmiażdżone
- 1 czerwona papryka
- pozbawiona gniazda nasiennego
- pokrojona
- 1 łyżka chili w proszku
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka sproszkowanej papryki chipotle
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- sól
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 szklanka suchej czarnej fasoli
- namoczonej w zimnej wodzie przez noc
- opłukana i osuszona
- 2 szklanki wody
- 830 ml puszka krojonych pomidorów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szybkowar postawić na średnim ogniu i dolać oliwę. Kiedy będzie gorąca, dodać cebulę, selera, marchewki, czosnek i czerwoną paprykę. Smażyć aż warzywa zmiękną i będą pięknie pachnieć. Dodać sproszkowane chili, kmin rzymski, paprykę chipotle w proszku, cynamon, sól, ryż, namoczoną fasolę, wodę i pomidory – wszystko dokładnie zamieszać. Temperaturę podkręcić, garnek przykryć szczelną pokrywką i gotować przez 25-30 minut. Wyłączyć płomień i odstawić garnek na 15 minut przed podniesieniem pokrywki. Dobrze zamieszać i ewentualnie doprawić. Można to samo zrobić w zwykłym garnku, ale trzeba wlać dodatkową szklankę wody i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Można też całość zagotować na wolnym ogniu, przykryć pokrywką i piec w 160 stopni C przez około 1 godzinę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W