Eskalopki z łososia z sosem szczawiowym
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin i jego ogród (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Przygotowanie:
Łosoś:
25 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
4 cienkie filety z łososia po 75 - 100g
Sos:
25 g masła
½ cebuli, posiekanej
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
50 ml wytrawnego wermutu
300 ml bulionu z kurczaka
100 ml śmietany kremówki
200 g mrożonego groszku
2 łyżki soku z cytryny
6 dużych liści szczawiu, z usuniętymi łodygami
Przygotowanie:
Zacznij od sosu. W średnim rondlu roztop masło i delikatnie podduś na nim przez 2 minuty cebulę i czosnek. Dodaj wermut i bulion, wymieszaj. Dodaj śmietanę i znowu wymieszaj. Dodaj groszek, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia, dodaj szczaw i zdejmij z ognia. Kolej na łososia. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Połóż filety skórą do dołu. Smaż przez 1 minutę, obróć filety i zdejmij patelnię z ognia. Łosoś dojdzie pod wpływem temperatury patelni. Nałóż na talerz sos, na wierzchu połóż łososia i podawaj od razu.
Przepis opracowany na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W