Dżem truskawkowo-śliwkowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
Składniki:
- 350 g śliwek przekrojonych na połówki
- z pestkami
- 350 g dojrzałych truskawek bez szypułek
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka wody (opcjonalnie)
- 1 laska wanilii (albo nieco ekstraktu waniliowego)
- 1 gwiazdka anyżu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włóż wszystkie składniki do rondla z pokrywką i doprowadź do wrzenia. Przykryj rondel i gotuj owoce na średnim ogniu przez 15 min. Zdejmij pokrywkę i zmniejsz ogień. Gotuj mieszając, żeby zawartość rondla nie przywierała do dna, przez 30-40 min, aż dżem nieco zgęstnieje. Odstaw go, żeby przestygł i usuń pestki ze śliwek. Nałóż dżem do wyjałowionych zakręcanych słoików. Zamknij je szczelnie i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj dżem w lodówce najwyżej 2 tygodnie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W