Duszony kurczak z grzybami i migdałami

Duszony kurczak z grzybami i migdałami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • oliwa extra vergine
  • 8 udek kurczaka
  • sól
  • 250 g pancetty pokrojonej w centymetrową kostkę
  • 2 duże cebule
  • pokrojone w cienkie piórka
  • szczypta pokruszonej suszonej chili
  • 4 ząbki czosnku
  • rozgniecione
  • 1 kg grzybów: shitake
  • boczniaków
  • pieczarek
  • pokrojonych
  • 2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 4-6 szklanek bulionu drobiowego
  • pęczek tymianku
  • 4 liście laurowe
  • ½ szklanki całych blanszowanych migdałów
  • uprażonych
  • posiekany szczypiorek do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlej oliwę na dużą patelnię i rozgrzej na dużym ogniu. Osusz skórę kurczaka i oprósz sporą ilością soli. Ułóż udka skórą do dołu na patelni. Staraj się ich nie ruszać, dopóki się porządnie nie przysmażą – wtedy bez trudu odejdą od dna. Jeśli tłuszcz za bardzo się dymi, zmniejsz płomień. Gdy skórka kurczaka będzie rumiana i chrupiąca, odwróć udka i zrumień je z drugiej strony. Zdejmij mięso z patelni i przygotuj resztę składników. Zlej nadmiar tłuszczu z patelni, rozłóż na niej pancettę i podsmaż. Gdy zacznie się rumienić, dodaj cebulę. Dopraw solą i suszoną chili. Duś na średnim ogniu 7-8 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty. Dodaj grzyby, dopraw do smaku i smaż 3-4 minuty, aż puszczą soki. Zalej winem i zredukuj do połowy. Włóż kawałki kurczaka z powrotem na patelnię. Zalej bulionem, żeby prawie zakrył mięso, dodaj tymianek i liście laurowe. Duś 30-35 minut na małym ogniu. Jeśli trzeba, dolej więcej bulionu. Zmiel migdały w malakserze. Nie wyłączając silnika wlej przez kominek trochę oliwy, żeby powstała rzadka pasta. Dopraw solą i odstaw. Po 30-35 minutach wyjmij kurczaka z sosu. Spróbuj i wmieszaj migdałowe purée. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i zredukuj sos, jeśli powinien być gęstszy. Mielone migdały zagęszczą go i wzbogacą konsystencję. Podawaj kurczaka z zasmażaną zieloną fasolką szparagową albo innymi zielonymi warzywami. Każdą porcję posyp siekanym szczypiorkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA