Duszone żeberka wołowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 40)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1 cebula
- cienko pokrojona
- 4 ząbki czosnku
- zgniecione
- 1 por
- oczyszczony
- drobno pokrojony
- 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 szklanka czerwonego wina
- ½ szklanki sosu sojowego lub sosu tamari
- 1 łyżka cukru
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1¾ kg żeberek wołowych
- 2-3 ziemniaki
- obrane i pokrojone na ćwiartki (opcjonalnie)
- 1 łodyga selera
- drobno pokrojona
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki mięsa i ziemniaków w brytfance 23 na 37 cm. Włożyć żeberka i dokładnie pokryć marynatą. Rozłożyć mięso pojedynczą warstwą. Brytfankę przykryć folią i wstawić do lodówki na 6 godzin lub na noc. Od czasu do czasu obracać żeberka. Wyjąć z lodówki pół godziny przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C. Piec żeberka 2½ do 3 godzin. Po godzinie zmniejszyć ogień do 175 stopni C. Obrócić żeberka. Na ostatnie 40 minut pieczenia dodać ziemniaki. Jeśli sos zbytnio odparował - dolać odrobinę wody.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W