Duszone żeberka wołowe

Duszone żeberka wołowe
Oceń przepis:
60 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 40)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 1 cebula
  • cienko pokrojona
  • 4 ząbki czosnku
  • zgniecione
  • 1 por
  • oczyszczony
  • drobno pokrojony
  • 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • ½ szklanki sosu sojowego lub sosu tamari
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1¾ kg żeberek wołowych
  • 2-3 ziemniaki
  • obrane i pokrojone na ćwiartki (opcjonalnie)
  • 1 łodyga selera
  • drobno pokrojona

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki mięsa i ziemniaków w brytfance 23 na 37 cm. Włożyć żeberka i dokładnie pokryć marynatą. Rozłożyć mięso pojedynczą warstwą. Brytfankę przykryć folią i wstawić do lodówki na 6 godzin lub na noc. Od czasu do czasu obracać żeberka. Wyjąć z lodówki pół godziny przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C. Piec żeberka 2½ do 3 godzin. Po godzinie zmniejszyć ogień do 175 stopni C. Obrócić żeberka. Na ostatnie 40 minut pieczenia dodać ziemniaki. Jeśli sos zbytnio odparował - dolać odrobinę wody.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA