Duszona dziczyzna
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 1 perliczka
- podzielona na 8 części
- 1 kurczak
- podzielony na 8 części
- 1 królik
- podzielony na 8 części
- mąka
- do oprószenia
- oliwa
- do smażenia
- 3 marchewki
- pokrojone
- 2 pory
- posiekane
- 12 szalotek lub małych cebulek
- posiekanych
- 4 ząbki czosnku
- posiekane
- 6 plasterków wędzonego boczku
- pokrojonych na spore kawałki
- 50 g masła
- mieszanka świeżych ziół (bouquet garni: tymianek
- szałwia
- rozmaryn
- liść laurowy)
- 1 łyżeczka rozgniecionych jagód jałowca
- 250 ml białego wina
- 3 ziemniaki na frytki
- pokrojone na duże kawałki
- 450 ml ciemnego słodowego piwa (ale)
- 600 ml bulionu drobiowego
- 200 g drobnych brązowych pieczarek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włóż kawałki mięsa do dużej miski, oprósz mąką i dokładnie w niej obtocz. Rozgrzej trochę oliwy w dużym, żaroodpornym naczyniu i obsmaż równomiernie mięso, aż się zrumieni (być może trzeba będzie smażyć porcjami – to zależy od wielkości naczynia). Przełóż obsmażone mięso z powrotem do miski i odstaw na bok. Dolej jeszcze trochę oliwy i w kilka minut przesmaż marchewki, pory, cebulki oraz czosnek na niedużym ogniu. Dorzuć boczek, a gdy zacznie się rumienić, dodaj uprzednio podsmażone mięso. Dodaj masło, mieszankę ziół oraz wino i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
Dodaj ziemniaki, sporo mielonego czarnego pieprzu i wlej ale. Przykryj i zagotuj. Gdy objętość płynu zredukuje się o 1/3, dolej bulion, przykryj ponownie i duś na małym ogniu przez 2 godziny. Mięso będzie gotowe, gdy będzie bez trudu odchodzić od kości. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pieczarki i dopraw całość do smaku.
Dodaj ziemniaki, sporo mielonego czarnego pieprzu i wlej ale. Przykryj i zagotuj. Gdy objętość płynu zredukuje się o 1/3, dolej bulion, przykryj ponownie i duś na małym ogniu przez 2 godziny. Mięso będzie gotowe, gdy będzie bez trudu odchodzić od kości. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pieczarki i dopraw całość do smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W