Domowe smażone ziemniaczki

Domowe smażone ziemniaczki
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ½ kg młodych ziemniaczków
  • sól
  • oliwa extra vergine
  • 1 średnia posiekana cebula
  • szczypta pokruszonej chili
  • 3 łyżki posiekanej natki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki w całości i ze skórką umieść w garnku, zalej zimną wodą i dodaj sporo soli. Gotuj aż zmiękną – sprawdź za pomocą widelca, nie noża. Odlej i ostudź. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i posól. Dopraw pokruszoną chili i smaż 7-8 min aż cebula zmięknie, ale się nie zrumieni. Za pomocą otwartej dłoni zmiażdż ziemniaki na desce. Włóż na patelnię z cebulą. Dociśnij do dna patelni, żeby się dobrze zrumieniły i stały chrupiące. Zamieszaj i znów dociśnij. Powtórz ten proces, aż ziemniaczki staną się naprawdę chrupiące. Dopraw solą i dodaj natkę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA