Domowe smażone ziemniaczki
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ½ kg młodych ziemniaczków
- sól
- oliwa extra vergine
- 1 średnia posiekana cebula
- szczypta pokruszonej chili
- 3 łyżki posiekanej natki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki w całości i ze skórką umieść w garnku, zalej zimną wodą i dodaj sporo soli. Gotuj aż zmiękną – sprawdź za pomocą widelca, nie noża. Odlej i ostudź. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i posól. Dopraw pokruszoną chili i smaż 7-8 min aż cebula zmięknie, ale się nie zrumieni. Za pomocą otwartej dłoni zmiażdż ziemniaki na desce. Włóż na patelnię z cebulą. Dociśnij do dna patelni, żeby się dobrze zrumieniły i stały chrupiące. Zamieszaj i znów dociśnij. Powtórz ten proces, aż ziemniaczki staną się naprawdę chrupiące. Dopraw solą i dodaj natkę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W