Dhal ze Sri Lanki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia lankijska
Składniki:
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 2 pokrojone w kostkę pomidory
- 4 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
- 1 miarka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki stołowe nasion gorczycy czarnej
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka strąków kardamonu
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- 3 miarki żółtej lub czerwonej soczewicy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mocz soczewicę przez całą noc. Gotuj namoczoną w garnku, aż zmięknie. W rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć nasiona gorczycy czarnej i kolendry, laskę cynamonu oraz strąki kardamonu. Gdy usłyszysz, że nasiona gorczycy pękają, dorzuć posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy zmiękną, dodaj pomidory.
Gdy soczewica zmięknie, odcedź ją i dorzuć do sosu. Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez parę minut i podawaj.
Gdy soczewica zmięknie, odcedź ją i dorzuć do sosu. Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez parę minut i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia lankijska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W