Dhal ze Sri Lanki

Dhal ze Sri Lanki
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Mocz soczewicę przez całą noc. Gotuj namoczoną w garnku, aż zmięknie. W rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć nasiona gorczycy czarnej i kolendry, laskę cynamonu oraz strąki kardamonu. Gdy usłyszysz, że nasiona gorczycy pękają, dorzuć posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy zmiękną, dodaj pomidory.
Gdy soczewica zmięknie, odcedź ją i dorzuć do sosu. Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez parę minut i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Kuchnia lankijska

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA